تامپون چیست و چگونه باید از آن استفاده کرد؟

تامپون چیست و چگونه باید از آن استفاده کرد؟

پریود را می‌توان عملی بسیار دردناک دانست. خوشبختانه در طی زمان محصولات آرامش‌بخش و تسهیل کننده‌ای برای مهار هرچه بهتر این درد و ترشحات، تولید شده است. تامپون را می‌توان یکی از وسایل بسیار کاربردی در زمان عادت ماهانه دانست که از خروج خون و سایر ترشحات از واژن جلوگیری خواهد داشت. تامپون دارای کاربری همانند نواربهداشتی بوده، اما روش استفاده از آن متفاوت است.

 نواربهداشتی خارج از فرج قرار می‌گیرد، اما تامپون متفاوت بوده و در داخل مهبل برای جذب این ترشحات فرو می‌رود. تامپون دارای جنس‌هایی متفاوت است، اما می‌توان معمولا آن را از جنس پنبه دانست. تامپون با استفاده از یک هدایت کننده (اپلیکاتور) در داخل مهبل وارد شده و در آن‌جا می‌ماند. در انتهای تامپون نخی موجود است که از آن برای بیرون‌ کشیدن تامپون استفاده می‌شود. در ادامه این مطلب از وبسایت فروشگاهی ماتیک به بررسی اینکه تامپون چیست و چگونه باید از آن استفاده کرد؟ می‌پردازیم، با ما همراه باشید.

تاریخچه اختراع تامپون

تامپون با شکل امروزی و دارای نخ انتهایی آن در سال 1929 اختراع شده و در سال 1931 توسط دکتر (Earl Haas) ثبت اختراع شد. این تامپون‌ها پس از انجام ثبت اختراع و گذر از تست‌های سلامتی و پزشکی، سرانجام در سال 1936 وارد بازار شده و مورد استفاده قرار گرفتند.

تامپون چیست؟

تامپون یکی دیگر از ابزارهای سلامتی و مخصوص بانوان است. تامپون و نواربهداشتی دارای کاربردی یکسان اما روش استفاده‌ای متفاوت هستند. نواربهداشتی در خارج از واژن قرار گرفته و به جذب خون و سایر ترشحات قاعدگی می‌پردازد. اما تامپون به واسطه قابلیت منحصربه‌فرد خود، وارد واژن شده و از داخل مانعی برای عدم خروج خون و سایر ترشحات در هنگام قاعدگی می‌شود. تامپون (Tampon) وسیله‌ای استوانه‌ای با نخی در انتها است.

 تامپون دارای جنس‌هایی متفاوت بوده، اما معمولا از جنس پنبه یا ابریشم مصنوعی است. تامپون‌ ها معمولا با اپلیکاتور (هدایتگر)  به همراه خود استفاده می‌شود. این اپلیکاتور به شما کمک می‌کند تا تامپون را در مکان مناسب و بدون استفاده از انگشت خود در واژن قرار دهید. اگر تامپون مورد استفاده توسط شما فاقد هدایتگر باشد، شما باید با استفاده از انگشت خود نسبت به قراردادن تامپون در مکان مناسب استفاده داشته باشید.

اگر قرار دادن تامپون چه با استفاده از هدایتگر و چه بدون استفاده از آن برای شما دشوار بود، حتما با مادر یا خواهر خود صحبت کرده تا به شما در این امر یاری برسانند و راهنمایی داشته باشند. تامپون‌ها دارای ضخامت‌هایی متنوع با وزن‌هایی متفاوت هستند. اما معمولا بسیار سبک بوده و از ضخامت اندکی برخوردار هستند. شما می‌توانید باتوجه به بدن خود و میزان ترشحات دوران قاعدگی نسبت به سایز و حجم مناسب خود اقدام داشته باشید.

کدام یک بهتر است تامپون یا نوار بهداشتی

اگر به دنبال استفاده در موارد عمومی هستید پیشنهاد ما به شما نواربهداشتی است. اما اگر در شرایط و موقعیت‌هایی خاص همانند ورزش و میهمانی بوده یا لباسی که بر تن دارید جذب هستش و نواربهداشتی را نشان می‌دهد، می‌توانید از تامپون استفاده کرده تا این مشکل نیز رفع شود. در طی بررسی‌هایی آماری در ایالات متحده آمریکا، مشخص شد که بیش از 70 درصد بانوان آمریکایی میل به استفاده از تامپون به جای نواربهداشتی دارند.

نکته حائزاهمیت اما این است که اگر شما باکره هستید و نمی‌خواهید به بکارت شما آسیبی وارد شود، مراقب باشید چراکه استفاده از تامپون به بکارت شما آسیب خواهد زد. تامپون‌ها از لحاظ استفاده دارای انواعی یک یا چندبار مصرف هستند. برطبق نظر سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) سعی خود را بر استفاده از تامپون یکبار مصرف بگذارید، چراکه تامپون‌های چندبار مصرف خطر ابتلای شما عزیزان را نسبت به بیماری‌های دستگاه تناسلی زنانه افزایش می‌دهند.

 مزایای تامپون

در ادامه به بررسی مایای تامپون می‌پردازیم.

1.اندازه مناسب

اندازه بسیار مناسب! یکی از بزگترین مزایای تامپون نسبت به نواربهداشتی را می‌توان اندازه آن دانست. تامپون از نواربهداشتی و سایر محصولات دوران قاعدگی دارای ابعادی کوچک‌تر بوده و قابلیت حمل بهتری دارد. میتوان تامپون را به سادگی در کیف یا جیب قرار داده و اقدام به حمل آن داشت.

2. استفاده بی دردسر

یکی دیگر از مزایای استفاده از تامپون را می‌توان استفاده بی دردسر از آن دانست. تامپون در واژن قرار گرفته و هیچ حرکتی نخواهد داشت و مایعی را نیز از خود عبور نخواهد داد. پس شما می‌توانید بدون هیچ‌گونه نگرانی به فعالیت‌های  روزمره خود بپردازید.

3. عدم مشاهده توسط سایرین

دیگر برتری تامپون را نسبت به نواربهداشتی می‌توان نامرئی بودن آن دانست. نواربهداشتی نسبت به تامپون حجیم‌تر بوده و اگر شما مایل به پوشیدن لباس‌هایی جذب باشید، به راحتی قابل مشاهده از روی لباس خواهد بود. اما اگر از تامپون استفاده داشته باشید به واسطه ورود آن به واژن، به غیر از نخ هدایتگر، چیزی بیرون واژن نبوده پس چیزی نیز قابل مشاهده نخواهد بود.

معایب تامپون

در تیتر قبل ما به بررسی مزایای تامپون نسبت به نواربهداشتی پرداختیم. حال وقت آن است که از معایب تامپون بگوییم. در پایان خواهید توانست به مقایسه‌ای کامل پرداخته و نسبت به انتخاب هرکدام بسته به موقعیتی که در آن وارد می‌شوید اقدام داشته باشید.

1. آموزش برای استفاده از آن

یکی از معایت اصلی تامپون را می‌توان استفاده دشوار آن نسبت به نواربهداشتی دانست. نواربهداشتی به واسطه دارا بودن از تعدادی چسب، به داخل لباس زیر شما خواهد چسبید و استفاده آن نیازمند آموزش خاصی نبوده و بسیار ساده است. اما تامپون حتی اگر دارای اپلیکاتور (هدایتگر) باشد، باز نیز نیازمند رعایت دستورالعملی خاص برروی جعبه است.

2. خشکی واژن

تامپون به دلیل خاصیت جذب مایعاتی که دارد، فرقی بین ترشحات طبیعی واژن شما و ترشحات قاعدگی قائل نشده و به جذب تمام آن‌ها خواهد پرداخت. این جذب ترشحات، سبب خشکی واژن شما شده و ممکن است سبب ایجاد تحریک در واژن شما شود. برطبق یک اصل، از تامپون در طول تمام شب استفاده نکنید. تامپون بسته به نوع و مارک خریداری شده، دارای تایم استفاده‌ای خاص است. سعی داشته باشید از تامپون‌هایی با مدت زمان اندک استفاده کرده و به‌طور مداوم اقدام به جایگزینی تامپون مصرفی داشته باشید. اگر از یک تامپون برای مدت زمانی بیش از 8 ساعت استفاده کنید، بر احتمال عفونت‌های مختلف دستگاه تناسلی زنانه و تحریک واژن بسیار افزوده‌اید.

 همانطور که پیش‌تر نیز به آن اشاره شد، از بزرگترین معایب تامپون می‌توان به افزایش خطر احتمال به شوک سمی (TTS) اشاره داشت. این سندروم بسیار نادر اما به همان میزان نیز خطرناک است. اگر بیش از 8 ساعت از یک تامپون مصرفی استفاده داشته باشید، باکتری‌های موجود در واژن شما رشد کرده و این رشد باکتری‌ها سبب افزایش شانس ابتلای شما به این شوک  می‌شوند. در ایالات متحده آمریکا، به طور میانگین، از هر 100 هزار خانم عددی مابین 0.8 تا 3.4 نفر مبتلا به به این شوک عفونی هستند.

مزایای نوار بهداشتی

در تیترهای گذشته به بررسی تامپون و مزایا و معایت آن به نحوی جامع پرداختیم. حال نوبت به آن است که به بررسی مزایای نوار بهداشتی بپردازیم.

1- سادگی در استفاده

یکی از بزرگترین مزایای نواربهداشتی را می‌توان استفاده بسیار آسان و جای‌گیری ساده آن دانست. نواربهداشتی هیچ منعی در استفاده شبانه نداشته و می‌توان از آن در طول شب نیز بهره برد. به علت قرارگیری تامپون در داخل بدن شما، شما نمی‌توانید آن را چک کرده تا در زمان نیاز به تعویض آن اقدام داشته باشید. اما نواربهداشتی در داحل لباس‌زیر شما چسبیده و شما می‌توانید با نگاه به آن و تشخیص پرشدن، در هر زمان اقدام به تعویض آن داشته باشید.

2- استفاده در پریودهای سنگین

اگر شما نیز دارای پریودهای سنگین هستید، احتمالا نواربهداشتی انتخاب بهتری برای شما خواهد بود. شما به علت پریودهای سنگین نیاز به تعویض چندباره محصولات بهداشتی در طول روز خواهید داشت. نواربهداشتی به سبب راحتی در استفاده شرایط آسان‌تری را برای این جایگزینی‌های روزانه فراهم خواهد کرد.

3- ایمنی بسیار بالا

در استفاده از نواربهداشتی شما نگرانی بابت سندروم (TTS) نداشته و شانس ابتلای شما به آن بسیار اندک خواهد بود. پس می‌توانید با خیال راحت، اقدام به استفاده از نواربهداشتی داشته باشید.

معایب نوار بهداشتی

در ادامه مطالب کاملی در خصوص معایب استفاده از نوار بهداشتی بیان خواهیم کرد.

1.عدم استفاده در هر مکان

نواربهداشتی برای استفاده هنگام فعالیت‌های سنگین، مناسب نبوده و این عدم تناسب را می‌توان بزرگترین نقطه‌ضعف آن دانست. نوار بهداشتی به سبب برخورد با مایعات ترشح شده، خیس شده و از لباس‌زیر بیرون خواهد آمد. این خروج می‌تواند سبب ایجاد تجربه‌ای نچندان دل‌چسب برای شما شود.

2.تا حدی برجستگی آن قابل رویت است

یکی دیگر از معایب بزرگ نواربهداشتی را می‌توان قابل رویت بودن آن دانست. اگر علاقه به پوشیدن لباسی جذب دارید، متاسفانه باید بدانید که نواربهداشتی شما قابل رویت خواهد بود. این مشکلی است که بسیاری از بانوان با آن مشکل داشته و آن را نمی‌پسندند.

3. جا به جایی نوار بهداشتی

یکی دیگر از مشکلات بزرگ نواربهداشتی را می‌توان احتمال جابجایی آن در حین استفاده دانست. این جابجایی ممکن است سبب لک شدن لباس شما شود.

انتخاب بین تامپون و نواربهداشتی را می‌توان موضوعی وابسته به سلیقه شما بانوی عزیز دانست. بهتر است باتوجه به مزایا و معایب هرکدام و با درنظر گرفتن موقعیتی که قصد حضور در آن را دارید، سنجیده و اقدام به انتخاب داشته باشید. برای مثال اگر قصد فعالیتی سنگین مانند شنا دارید، قطعا تامپون گزینه بهتری برای شما در مقابل نواربهداشتی خواهد بود. اما از طرفی دیگر باید به این نکته نیز توجه داشت که نواربهداشتی احتمال ایجاد (TTS) را ندداشته پس برای استفاده در طول شب بسیار مناسب است.

سایزهای متفاوت تامپون

نکته‌ای که در ابتدا باید با آن اشاره داشت، عدم ارتباط سایز تامپون به سایز واژن شما است. سایز تامپون وابسته به میزان خون و ترشحاتی است که در هنگام قاعدگی از واژن شما خارج می‌شوند. اگر شما نیز دارای پریودهای سنگین هستید از تامپون های سنگین‌تر و اگر دارای پریودی  سبک هستید از تامپون‌های سایز کوچک استفاده داشته باشید. تامپون به صورت کلی دارای 5 سایز زیر است.

  • جذب پایین یا (slim)
  • جذب متوسط یا (regular)
  • جذب بالا یا (super)
  • جذب بسیار بالا یا (super plus)
  • جذب فوق‌العاده یا (ultra)

بهترین سایز تامپون را می‌توان تامپونی با خاصیت جذب خون به مدت 4 الی 8 ساعت دانست. تا حد امکان سعی بر استفاده از کوچک‌ترین سایزها و تعویض تامپون به دفعاتی بالا داشته باشید.

جایگزین های تامپون

در ادامه برخی جایگزین های مناسب برای تامپون را بیان خواهیم کرد.

1- نواربهداشتی

اگر از استفاده از تامپون راضی نبوده و احساس راحتی ندارید، می‌توانید از سایر گزینه‌ها استفاده داشته باشید. یکی از این گزینه‌ها را می‌توان نواربهداشتی دانست. نواربهداشتی همانند تامپون نیاز به ورود به واژن نداشته و صرفا با استفاده از چسب‌های تعبیه شده به داخل لباس زیر شما خواهد چسبید. برخی از نوارهای بهداشتی دارای باله‌هایی هستند که از نشت و بروز لکه بر روی لباس شما نیز جلوگیری به عمل می‌آورند. نواربهداشتی را می‌توان در دونوع یک‌بار مصرف و چندبار مصرف تهیه داشت. نواربهداشتی‌های چندبار مصرف داخل لباس زیر شما نچسبیده و با استفاده از دکمه متصل شده و به دلیل دارا بودن از پنبه‌های ارگانیک، قابلیت شست‌وشوی دارند.

2- لباس زیر پریودی

این لباس زیر برای شرایط قاعدگی بهینه سازی شده و توانایی جذب بالایی دارد.

3- کاپ قاعدگی

این کاپ از جنس‌های متنوعی ساخته شده ( جنس‌هایی همانند سیلیکون و پلاستیک نرم و لاستیک) ، این کاپ در داخل واژن شما قرار گرفته و به میزان 12 ساعت قابلیت خدمت‌رسانی به شما را دارد. کاپ قاعدگی دارای دو نوع یک‌بار مصرف و چندبار مصرف بوده و در نوع چندبار مصرف شما می‌توانید پس از گذشت مدت زمان مورد نیاز آن را درآورده و بشویید و مجددا استفاده کنید.

تامپون برای دختران باکره

شما به عنوان یک بانوی باکره یا مجرد، بهتر است از تامپون استفاده نداشته باشید. علت این پیشنهاد آن است که برطبق مشاهداتی، تامپون سبب مخدوش شدن بکارت یا از بین رفتن آن خواهد شد.

 موارد استفاده از تامپون

پس از بحث و بررسی که نسبت به تامپون و موارد استفاده از آن داشتیم، حال اقدام به بررسی موارد استفاده آن خواهیم داشت. تامپون از زمان اختراع آن در سال 1929 تا به امروز دارای تغییراتی بسیار بوده است. جنس تامپون‌های امروزی را می‌توان ابریشم مصنوعی و پنبه  یا ترکیبی از این دوجنس دانست. این مواد در حین پروسه تولید تامپون متراکم شده و به شکلی استوانه در می‌آیند. تامپون بدون هیچ آسیبی به بافت واژن، در آن قرار گرفته و در معرض خون منبسط شده و اجازه خروج به آن را نخواهد داد.

روش استفاده از تامپون

استفاده از تامپون نیز برای اولین بار، مانند استفاده ازسایر محصولات مراقبتی شاید تا حدودی دلهره‌آور و استرس‌زا به نظر رسد. ما در این قسمت و در ادامه این مقاله قصد داریم به آموزشی کامل و همراه با جزییات به شما عزیزان پرداخته تا بتوانید با خیالی آسوده اقدام به استفاده از تامپون داشته باشید.

بهتر است شما عزیزان اقدام به خرید تامپونی متناسب با میزان خون قاعدگی خود داشته باشید. در ابتدا اقدام به خرید تامپون‌هایی با میزان جذب خون اندک داشته و سپس باتوجه به نیاز خود میزان جذب تامپون انتخابی را بیشتر انتخاب کنید.

1-شستشوی دست ها

در ابتدا توجه به بهداشت دارای لزومی بالا بوده پس شما باید به شست‌وشوی دست‌های خود بپردازید. سپس در حالتی که در آن احساس راحتی بیشتری دارید قرار بگیرید. برای مثال می‌توانید بر روی توالت‌فرنگی نشسته و پاهای خود را باز کنید. این وضعیت دارای راحتی بیشتری در جهت قراردادن مناسب تامپون است.

2-اقدام به جایگذاری تامپون در واژن

سعی در تهیه تامپون دارای اپلیکاتور (هدایتگر) داشته باشید. تامپون را بردارید و با استفاده از انگشت یا اپلیکاتور، اقدام به جایگذاری آن در واژن خود داشته باشید. اگر تجربه بالایی از استفاده از تامپون ندارید، سعی داشته باشید تامپونی را انتخاب کنید که دارای اپلیکاتور باشد تا کار شما را در دفعات اول بسیار ساده‌تر کند.

3-شیوه تعویض

برای تسهیل عملیات خارج‌نمودن تامپون از واژن، نخی در انتهای تامپون (خارج از واژن) قرار می‌گیرد. شما می‌توانید برای تعویض تامپون از این نخ استفاده کرده و تامپون را برای خروج از واژن هدایت کنید. برای تعویض تامپون کافی است نخ را به آرامی کشیده تا تامپون خارج شود.  تامپون دارای درصد موفقیتی بسیار بالا در جذب خون قاعدگی داشته پس نیازی به استفاده از شورت‌های مخصوص قاعدگی نداشته و با خیالی راحت به کارهای خود بپردازید. تامپون در کار خود بی‌نظیر است.

تامپون در زمان برخورد با مایعات (آّب، خون، سایر ترشحات) منبسط می‌شود. پس از استفاده از تامپون و خارج نمودن آن از بدن، تامپون را داخل دستمال توالت پیچیده (برای عدم ترشح خون و سایر مواد جذب شده از آن) یا آن را داخل پلاستیک قرار داده و در سطح زباله بیندازید. از انداختن تامپون در چاه توالت جددا خودداری فرمایید چراکه منبسط شده و امکان گرفتگی توالت موجود خواهد بود.

زمان تعویض تامپون

بر طبق توصیه متخصصان این عرصه، بسیار مهم است که حتما تامپون را پس از گذشت 4 الی 8 ساعت از زمان قرارگیری در واژن تعویض نمایید. این تعویض تامپون می‌تواند شما را از بیماری نادر اما خطرناک با نام سندروم شوک سمی (TTS) در امان دارد. سعی بر استفاده از تامپون‌هایی یک‌بار مصرف با خاصیت جذبی اندک داشته باشید و مکررا اقدام به تعویض آن نمایید.

بررسی کلی

در این مقاله سعی بر آن بود که به شما عزیزان اطلاعات کاملی حول این پرسش که تامپون چیست و چگونه باید از آن استفاده کرد ارائه دهیم. به بررسی انواع محصولات موردنیاز در دوران قاعدگی پرداخته و راجب هر یک اطلاعاتی جامع را در اختیار شما عزیزان قرار دادیم. به بررسی و مقایسه تامپون و نواربهداشتی و لباس زیر قاعدگی و کاپ قاعدگی پرداخته و شما را با طریقه قرارگیری تامپون و نواربهداشتی نیز آشنا کردیم.

 امید است این مقاله برای شما بانوان گرامی کارامد بوده و سبب افزایش آگاهی شما عزیزان شده باشد. قاعدگی یکی از مراحل چرخه بدنی شما بوده و بسیار طبیعی است. پس شما بانوان گرامی نیز با آن طبیعی برخورد کرده و بدون هیچ سختی و خجالتی به رفع نیاز خود با وسایل مرتبط بپردازید.